Skoči na glavno vsebino

Splet je lahko zelo uporabno in koristno orodje. Ponuja nam dostop do številnih uporabnih vsebin. Prav tako nam omogoča, da z ljudmi ostajamo v stiku.

Otroci se pogosto poslužujejo družbenih omrežij, kot so Instagram, Snapchat, Facebook, YouTube, Tik tok in še mnogih drugih. Ta omrežja so lahko za otroke zelo poučna in zanimiva, večkrat pa tudi zelo nevarna.

Na socialnih omrežjih so otroci lahko izpostavljeni vsebinam, ki niso primerne njihovi starosti in stopnji razumevanja. Prav tako lahko pride do spletnega nasilja ali izsiljevanja. Pomembno je, da se starši z otroki o pasteh na spletu pogovarjate in da veste, kaj otroci gledajo ter katere aplikacije uporabljajo. Otroci na spletu nujno potrebujejo vaš starševski nadzor in časovno omejitev, koliko časa so lahko izpostavljeni zaslonom.

Spletno mesto safe.si vam ponuja ogromno vsebin, ki vam lahko pomagajo pri pogovoru z vašim otrokom. Na povezavi lahko najdete tudi kratke posnetke v obliki risank, s katerimi lahko otroku približate in olajšate razumevanje varnosti na spletu.

Učenci od 6., 7. in 8. razreda bodo prejeli publikacijo, ki jo je izdal Policijski sindikat Slovenije. V njej so predstavljene vse najbolj priljubljene spletne aplikacije mladih in nevarnosti le teh. Priporočamo, da publikacijo pregledate skupaj z otrokom in se o vsebinah pogovorite tudi doma. Več si lahko preberete na spletni strani Policije https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu 

Za vsa dodatna vprašanja pa se lahko obrnete na šolsko svetovalno službo.

Dostopnost